divendres, 8 d’abril del 2011

si entenem per amor

Sovint, i no únicament en l'ús popular, el sado-masoquisme és confòs amb l'amor. Els fenòmens masoquistes, sobretot, són considerats com a manifestacions d'amor. Una actitud de completa autonegació en profit d'una altra persona i el sacrifici dels drets i objectius propis han estat sempre considerats com a exemples d'un "gran amor". [...] Si entenem per amor l'afirmació apassionada i la relació activa envers l'essència d'una persona determinada, la unió amb una altra persona sobre la base de la independència i la integritat de les dues persones involucrades, aleshores masoquisme i amor són dues coses oposades. 


Erich Fromm, La por a la llibertat 

Solament pots estimar si ets lliure, si no confons l'amor amb la simbiosi, l'amor amb la fusió, si no creus que l'altre haja d'omplir els teus buits... 

2 comentaris:

  1. Encara repasse sovint els llibres de Fromm (sobretot, "L'art d'estimar") i, tot i els anys que tenen, encara hi trobe moltes coses apreciables... de fet, quasi més que quan els vaig llegir per primera vegada, fa ja molt de temps.

    ResponElimina